Goed voorbereid op wintersport

Goed voorbereid op wintersport

Ben je nog geen doorgewinterde wintersporter en raak je al in paniek bij het idee over wat je allemaal mee moet nemen? Geen zorgen. Wij helpen je op weg. In dit artikel geven we je bruikbare tips over wat je allemaal nodig hebt tijdens een weekje skiën of snowboarden. 

Ski’s Huren of kopen? 

Veel mensen denken dat ski’s en skischoenen kopen al snel een betere optie is dan huren. Toch heeft huren ook veel voordelen. Ten eerste is het maar de vraag of je een jaar later  weer op wintersport gaat. Pas als je vaker hebt bewezen dat wintersport helemaal jouw ding is, wordt kopen interessant. Ten tweede: door te huren bespaar je jezelf de moeite om al dat grote gerei te moeten meezeulen, het vliegtuig, de trein, bus of auto in. Nog een groot voordeel van huren is dat je vaak het nieuwste materiaal krijgt. Als je eigen materiaal koopt, loop je na een paar jaar al achter op de nieuwste technieken en ontwerpen ski’s en schoenen. Tot slot: Bij eventuele opgelopen schade krijg je bij huren gewoon nieuw materiaal, of wordt het (meestal) kosteloos gerepareerd. Don’t be gentle with a rental! Wij raden aan om eerst een paar jaar te huren, voordat je de overstap naar koop doet. Mocht je op ten duur zeker zijn dat wintersporten aan jou goed besteed is en je dat zeker vaker zult blijven doen: begin dan met schoenen kopen. Schoenen zijn namelijk wat persoonlijker, en met huren dan ook vaker een gedoe om de juiste schoen te vinden. Besteed hier als je zover bent goed aandacht aan, want niks is vervelender dan een knellende skischoen. Al helemaal niet als je veel geld voor hebt betaald. 

Zorg voor de juiste gear

Naast de ski’s en schoenen heb je natuurlijk nog meer nodig. Ons advies is om hier niet teveel op te bezuinigen, want zoals het gezegde gaat: goedkoop is duurkoop. Zorg voor goede, warme handschoenen, een muts, thermokledij voor onder de skibroek en jas, en koop een goede, stevige skihelm. En natuurlijk een ski jas en broek. Zorg ervoor dat alles goed zit, want je moet er veel in bewegen. Ook een fleece trui voor onder je jas en een sjaal of gezichtsmasker is aan te raden, voor de echte koude dagen. 

Denk om je ogen

Neem een zonnebril én een skibril mee. Als het goed is zijn de dagen op de pistes wit, en in combinatie met veel zon kan dat schadelijk voor je ogen zijn. Bij mist is de zichtbaarheid op de pistes vaak erg slecht. Daar helpen skibrillen bij. Ook als je de techniek onder hebt en de snelheden steeds hoger worden, is het fijn om een goede skibril te hebben. 

Bescherm je huid

Ok, merendeels van de tijd zal je ingepakt in warme kleren zijn, maar op warmere dagen kan je wel eens wat minder aan willen trekken. Omdat je in de bergen dichter bij de zon bent, en de lucht dunner is, ben je sneller vatbaar voor verbranding. Smeer je goed in met een hoge factor, en zorg voor goede lippenbalsem tegen uitdroging. Als je al deze tips in acht neemt, moet het geheid een succes worden!